Hva er kuren til et langt liv?

Menneskers aldringsprosess er individuell. En rekke faktorer påvirker hvor mange friske år vi lever, blant annet kan røyking, drikking, kosthold og mosjon påvirke helsen og levetiden.

Nå har forskere fra Universitetet i California undersøkt hva én bestemt matvare gjør med kroppens epigenetiske alder, skriver Illustrert Vitenskap.

Epigenetisk alder baserer seg på at molekylære detaljer på kromosomene i kroppens celler kan avsløre kroppens biologiske alder.

Kan gjøre deg eldre

Den amerikanske studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA, omfatter 342 kvinners daglige matinntak, med en gjennomsnittsalder på 39 år.

Det viste seg at jo sunnere testpersonene spiste, jo yngre så cellene deres ut til å være.

Men én matvare kunne ødelegge dette – selv i små gram om dagen – nemlig sukker.

«Selv når deltakernes kosthold var sunt, var hvert gram tilsatt sukker de inntok, forbundet med en økning i deres epigenetiske alder», skriver forskerne i en pressemelding, ifølge Illustrert Vitenskap.

Se video: Deler nye bilder fra Titanic

Studien baserte seg på et kosthold som inneholdt mye vitaminer og mineraler, og svært lite tilsatt sukker. Forskerne antyder at deltakerne som spiste minst sukker, hadde en lavere biologisk alder.

Les mer om helse og livsstil her!

Bare det å spise ti gram mindre tilsatt sukker per dag, kan skru den biologiske klokken tilbake med 2,4 måneder hvis den reduserte mengden opprettholdes, påpeker de.

En synder

De amerikanske forskerne understreker at sukkerinntak er forbundet med tidligere sykdom og kan påvirke helsen mer negativt enn andre faktorer.

Videre påpeker forskerne at resultatene taler for seg selv, og at sunn mat kan forebygge sykdom og forbedre helsen.

I Norge lever kvinner i gjennomsnitt til de er 84,4 år, og menn til de er 80,9 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, bønner og linser. De anbefaler å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, godteri, snacks og søte bakevarer.

Les mer
Author: Ida Sandli Jensen