Alle trenger å få tømt tarmen i ny og ned, men hvor ofte vi gjør det varier fra person til person. Noen bæsjer hver gang, mens andre bæsjer annenhver dag.

En studie fra Instituttet for systembiologi i Seattle i USA viser at hyppigheten av dobesøk kan kobles til alvorlige sykdommer, blant annet på leveren og nyrene.

Les mer om helse og livsstil her!

Parkinsons og nyresykdom

Forskerne fra studien, som ble publisert i tidsskriftet Cell Reports Medicine, undersøkte avføringsmønsteret til 1400 friske voksne. De fant ut at hvor ofte man bæsjer kan få store konsekvenser for andre helseaspekter.

De fant tegn på nedsatt nyrefunksjon hos de som bæsjer få ganger i uken, mens de som bæsjer oftere enn normalt hadde tegn på nedsatt leverfunksjon.

– Det er velkjent at forstoppelse er assosiert med kronisk sykdom, sier Sean Gibbons til NBC News. Han er forsker og førsteamanuensis ved instituttet i Seattle.

Men det er fortsatt usikkert om det er kronisk sykdom eller forstoppelse som kommer først.

Woman,Sitting,On,Toilet,Bowl,And,Holding,Her,Painful,Stomach

Dame som sitter på toalettet

Hvor ofte går du på do?

– Mange med kroniske sykdommer som Parkinsons og nyresykdom sier at de har slitt med forstoppelse i flere år før de får diagnosen, sier Gibbons.

Ideelt to ganger om dagen

I studien delte forskerne inn i grupper ut ifra hvor ofte de bæsjet i løpet av en uke:
  • En til to ganger
  • Tre til seks ganger
  • En til tre ganger
  • Fire til flere ganger

Forskerne mener at det mest optimale er å bæsje en til to ganger per dag.

De mener at funnene viser at det er årsakssammenheng mellom hvor ofte man bæsjer og skade på organene.

Gjelder ikke bare antall toalettbesøk

Det er ikke bare antall dobesøk som kan avdekke uhelse, skal vi tro gastroenterolog i Aleris, Yousef Hamad.

Han støtter forskningen, men uttaler i en sak for TV 2 at det også er viktig å se på endringer i avføringens konsistens. Han nevner også slim og blod – i tillegg til vektnedgang som faresignaler.

Hamad påpeker at det er viktig å ta varselsymptomer på alvor og sjekker forekomst av tykk- og endetarmskreft i familien.

Les mer
Author: Sara Marie Broen