Tall fra Forskningsinstituttets (FHI) dødsårsaksregister viser at 450 mennesker døde med alkohol som utløsende årsak i fjor. Dødsfall som følge av kronisk misbruk, akutte forgiftninger, følgesykdommer og selvmord er alle medberegnet i statistikken.

Tidligere denne uken påpekte FHI-forskeren Jørgen Bramnes overfor radiokanalen P4 at det har vært en stabil økning i slike dødsfall siden pandemiårene.

Vi må tilbake til 1990-tallet for å se lignende tall.

– Forventer at disse tallene vekker helseministeren

Overfor ABC Nyheter sier Fremskrittpartiets (Frp) helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud at utviklingen bekymrer.

– Vi så under pandemien at flere drakk seg i hjel, og det er svært bekymringsfullt at det fortsatte å øke i fjor. Vi må sørge for å ha behandlingstilbud tilgjengelig slik at folk har noe å gå til når alkoholbruken går fra å være hyggelig og uproblematisk til galt. Vi må ha et hjelpeapparat.

Hoksrud gjør det klart at partiet ønsker å unngå kutt i private behandlingsplasser innen rus, psykiatri og rehabilitering. Han mener regjeringens avvikling av fritt behandlingsvalg har ført til et dårligere tilbud for de som sliter.

– Fritt behandlingsvalg var et bra tibud for folk som slet med rus å komme til behandling raskt. Jeg forventer at disse tallene vekker helseministeren, sier Hoksrud.

Fritt behandlingsvalg gikk ut på at pasienter hadde mulighet til å selv velge hvor de ønsket å motta behandling, inkludert private aktører. Ordningen ble innført av Solberg-regjeringen i 2015 før.

Se video: Her forsnakker Harris seg på direkten

– Understreker behovet for en restriktiv alkoholpolitikk

Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti (KrF) etterspør en strengere alkoholpolitikk for å snu utviklingen.

Kjell Ingolf Ropstad sitter på Stortinget for KrF.

– Økningen i alkoholutløste dødsfall er dypt tragisk og understreker behovet for en restriktiv alkoholpolitikk. Bak hvert tall skjuler det seg menneskelige tragedier og store samfunnskostnader, sier Ropstad.

Han viser til en rapport utarbeidet av organisasjonene Blå Kors, Actis og Av-og-til som viser at alkoholkonsumet koster det norske samfunnet mellom 80 og 100 milliarder i året.

– Når tallene er så dystre, så ønsker jeg vi setter ned et utvalg som skal foreslå tiltak for å redusere alkoholforbruket med ti prosent, fortsetter Ropstad.

KrF ønsker også høyere avgifter og innføring av skademerking på alkohol på linje med tobakk for å begrense forbruket.

Flest menn

Rundt 70 prosent av de som døde som følge av alkohol i fjor var menn. Overfor P4 sier rus- og avhengighetsforsker Jørgen Bramnes at dette skyldes at menn bruker langt mer alkohol og oftere har alkoholproblemer enn kvinner.

I FHIs dødsårsaksregister for 2023 som ble publisert i mai påpekes det siden økningen i alkoholdødsfall kom parallelt med innføringen av elektronisk dødsmelding er det ikke usannsynlig at noe av økningen kan tilskrives kodeendring i forbindelse med innføring av elektronisk dødsmelding.

Les mer
Author: Sigurd Nordmo