– Det ser ut til å være mer smitte i Sør-Norge enn i fylkene lengst nord, sier Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til ABC Nyheter.

Hun trekker frem særlig frem fylkene Agder, Telemark, Akershus og Oslo.

Hessevik Paulsen er overlege ved seksjon for luft-, blod- og seksuell smitte i, avdeling for smittevern og vaksine hos FHI.

– Økende i hele Norge

Hun opplyser at smitten ennå ikke har passert toppen, og at flere må regne med å bli syke de neste ukene.

– Forekomsten av mykoplasma-infeksjoner ser ut til å være økende fremdeles. Infeksjoner påvises i hele Norge for tiden, sier Hessevik Paulsen.

I uke 41 lå andel prøver med påvist Mykoplasma-bakterier på 18 prosent, ifølge FHI. Dette er langt over normalen.

Det kan gå flere år mellom hver smittebølge.

FHI bekrefter mykoplasma-bølge: Langt over normalen

Hoste

– Dette ligner symptomer på andre luftveisinfeksjoner med lav feber, hodepine, heshet og tørrhoste. Hosten kan da henge ganske lenge. I de aller fleste tilfellene er lungebetennelsen så mild at den går over av seg selv. Men en liten andel blir verre og trenger antibiotika, forklarer den svenske professoren og infeksjonslegen Magnus Gisslén.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

4-6 år mellom hver smittebølge

– Denne bakterien kommer normalt i epidemier med 4-6 år imellom. At forekomsten er såpass høy nå skyldes sannsynligvis at det er en god stund siden forrige epidemi med mykoplasma-infeksjon i Norge, forklarer overlege Trine Hessevik Paulsen.

Forrige gang det var et større, langvarig utbrudd i Norge, var i 2016-2018. I tillegg var det noe forekomst rett før pandemien i 2019-2020.

– Men under pandemien har det knapt vært noen påvisninger av bakterien, før den kom tilbake i fjor høst, påpeker hun.

Da bør du oppsøke lege

Mykoplasma-infeksjon gir oftest forkjølelsessymptomer og hoste. Hosten kan vare lenge. Hos de fleste går symptomene over av seg selv, men for noen kan infeksjonen utvikle seg til lungebetennelse. Forekomsten av mykoplasma er høyest i aldersgruppen 5-14 år.

– Luftveissymptomer sammen med dårlig allmenntilstand, høy feber eller tungpust kan være tegn på lungebetennelse. Dersom man erfarer dette bør man vurdere å oppsøke lege, oppfordrer FHI-overlegen.

Hun sier det er normalt med noen runder med luftveisinfeksjon i løpet av et år.

– Unngå kontakt

– Rådene vi har nå, er først og fremst for å hindre at personer med økt risiko for sykdom blir syke. Det er for eksempel eldre, kronisk syke og spedbarn. Har man nyoppståtte luftveissymptomer nå bør man unngå unødig kontakt med personer i disse gruppene.

Hun nevner de primære basistiltakene som håndvask med såpe og varmt vann som effektive metoder for hindre smitte av ulike virus og bakterier. Ellers gjelder dette:

– Man kan unngå kontakt med andre personer med luftveissymptomer, eller man kan unngå trengsel, spesielt innendørs. Munnbind er også en mulighet for alle for å unngå å bli syk.

Smitte-boom i Sverige

God håndhygiene gir ofte en god beskyttelse mot smitte. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

I Sverige står helsemyndighetene nå overfor det største mykoplasma-utbruddet på flere år.

– Mye tyder på at vi har flere nå enn tidligere topper før pandemien, sier Magnus Gisslén, statsepidemiolog og infeksjonslege og professor ved Sahlgrenska akademiet, til Aftonbladet.

Den svenske Folkehelseetaten har registrert at antall laboratoriebekreftede tilfeller, som er tatt fra personer som har blitt alvorlig syke, øker, og at helsevesenet melder om at flere legges inn. Ettersom Mykoplasma ikke er en meldepliktig sykdom, finnes det ingen sikre, offisielle tall.

Gisslén har også uttalt seg til SVT. Han tror den nåværende oppblomstringen kan være en effekt av coronapandemien, og beskriver de registrerte tilfellene som «toppen av et isfjell.»

– Vi har hatt ekstremt lite mykoplasma de første årene av pandemien, på samme måte som med mange andre infeksjonssykdommer. Og så betyr det at den generelle immuniteten i befolkningen avtar og at flere mennesker blir mottakelige, forklarer infeksjonslegen.

Du kan bli smittet av mykoplasma flere ganger i løpet av livet. Det finnes ingen vaksine mot mykoplasma.

Les mer
Author: Gunnar R. Larsen