Noen sopper i Norge er så giftige at de kan føre til varig skade på lever eller nyrer. Hvert år blir folk innlagt på sykehus med mistanke om moderat til alvorlig soppforgiftning.

Nå går vi inn i september, som regnes for å være den beste tiden å plukke sopp på. Det er også da Folkehelseinstituttet (FHI) pleier å få flest henvendelser.

Og allerede har FHI registrert flere tilfeller av alvorlig soppforgiftning.

– Vi ønsker nå å gå ut med en advarsel. Sannsynligvis skal mange ut i skogen for å plukke sopp i høstmånedene, og vi vil gjerne at soppsankere skal kunne nyte denne aktiviteten på en trygg måte, sier seniorrådgiver Charlotte Rosenberg Ulstad ved Giftinformasjonen i FHI.

Lett å ta feil

Selv temmelig soppkyndige kan ta feil når iveren blir for stor. Velsmakende traktkantarell vokser for eksempel gjerne i store klynger, og sammen med dem kan den svært farlige spisse giftslørsoppen stå. Sett ovenfra kan de se ganske like ut. Derfor er det viktig å plukke dem én og én.

– Vær helt sikker på hvilke matsopper du har plukket, og sjekk hver enkelt sopp før du skal spise eller servere dem, sier Ulstad.

Hun minner om at det er lurt å pugge de giftigste soppene for å sikre seg mot å plukke de ved en feil.

– Hvis du har god kunnskap og har hatt gode rutiner ved plukking og rensing, så sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning, sier hun.

Råd for å unngå soppforgiftning

* Plukk og rens alltid soppen én og én

* Ha nok kunnskap til å gjenkjenne den matsoppen du ønsker å finne

* Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger

* Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den

* Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) står bak appen Soppkontroll. Der kan man enkelt laste inn bilder av soppen man har funnet, fra ulike vinkler, hvor man snarlig får tilbakemelding fra kyndige som vurderer om det er en spiselig eller giftig sopp.

Les mer
Author: NTB