Ifølge NRK har forskere fra Israel og USA funnet ut at behandlingen man får på akuttmottak kan variere ut fra kjønn.

– Kvinner blir sett på som hysteriske eller overdrivende, mens menn blir oppfattet som mer stoiske, sier Alex Gileles-Hillel. Han er lege i Jerusalem.

I den nye studien har forskere funnet ut at kvinners smerte ofte blir undervurdert. De skal ha undersøkt rundt 20.000 menneskers pasientjournaler for å finne ut av dette.

Forskerne skal ha funnet samme svar i både Israel og USA.

Kvinner ikke spurt

Ofte blir pasienter som kommer på sykehuset bedt om å gi en smertevurdering, ofte i en skala fra 1-10, skriver NRK.

Og det er her forskjellsbehandlingen ofte starter.

Studien fant ut at det var ti prosent mindre sjanse for at kvinner ble spurt om dette. Og hvis en smertevurdering ble tatt, måtte ofte kvinner vente opp mot 30 minutter lenger på hjelp enn det mennene måtte.

Denne behandlingen av pasientene var uavhengig av om legen var mann eller kvinne, skriver NRK.

I en test fikk 109 helsearbeidere oppgave i å vurdere ryggsmertene til en pasient, det eneste som skilte opplysningene helsearbeiderne fikk var kjønn.

Pasienten selv vurderte smerten ni av ti. Men når helsearbeiderne skulle vurdere smerten til pasienten, ble tallene annerledes.

Når pasienten var en kvinne ble smerten vurdert annerledes enn hos en mann. De som fikk opplyst at pasienten var en kvinne, mente at smerten lå på 72 av 100 i gjennomsnitt. For de som fikk vite at pasienten var en mann, lå snittet på 80 av 100.

Hva med i Norge?

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen
Lill Sverresdatter Larsen

Også i Norge har man sett samme tendenser.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til NRK at i Norge fikk vi etiske retningslinjer i 2001, som spesifiserte at kvinner ikke skal ekskluderes fra medisinsk forskning basert på kjønn.

Hun trekker frem at for eksempel paracet fungerer forskjellig på menn og kvinner. Hun mener at man har forsøkt å få dette inn i felleskatalogen.

Overlege og medisinsk ansvarlig i akuttmottaket ved Ullevål sykehus, Jon Sigurd Riis, sier til NRK at det er et interessant funn.

– Man har jo en intensjon om å ikke forskjellsbehandle folk. Men før man gjør en slik studie, så vet man jo ikke svaret. En slik studie vil belyse problemstillinger man kanskje ikke er klar over, sier han til NRK.

Han sier at i Norge liker vi å tro at vi behandler kjønnene likt, men at man ikke kan si det for sikkert. Han legger også til at en slik studie i Norge ville vært interessant.

Les mer
Author: Ole Bekken