Et medikament som kan forlenge kvinners fertilitet med fem år er trygg å bruke for unge, friske personer, viser de helt tidlige funnene av en ny studie.

Sirolimus, som også kalles rapamycin, er et immundempende legemiddel som først ble utviklet for å hindre avstøtning av transplanterte organer.

Den nye studien «Validating Benefits of Rampsmycin for Reproductive Aging Treatment» (Vibrant) undersøker hvordan medisinen kan begrense aldring av reproduktive organer, og hvordan dette kan utsette overgangsalder og forlenge kvinners fertilitet.

Det skriver The Guardian.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske kvinner føder sitt første barn senere og senere. I 2013 var gjennomsnittsalderen 28,6 år. I 2022 hadde alderen økt til 30,2, og så til ytterligere 30,3 i fjor.

Les flere helseartikler her!

Begrenser aldring

Nå har studien 34 deltakere, som varierer i alder opp til 35 år. Planen er at mer enn 1000 kvinner skal delta etter hvert.

Yousin Suh er professor i genetikk, med fokus på fertilitet og reproduksjon ved Columbia University i USA. Sammen med professor i kvinnehelse Zev Williams leder Suh Vibrant-studien. Hun sier det er realistisk å håpe at medikamentet kan minske aldring av eggstokkene med 20 prosent.

– Resultatene av denne studien – den første i menneskehetenes historie, er veldig, veldig spennende. Resultatene betyr at personer med aldersrelaterte fertilitetsproblemer nå har håp som de ikke hadde før, sier Suh til The Guardian.

Kvinnene i studien får 5 mg rapamycin i uken i tre måneder. Det er lite sammenlignet med de 13 mg transplantasjonspasienter får daglig.

Mengden som gis er viktig. En for stor dose kan stoppe eggløsning. Suh trekker frem at de deltagende kvinnene har hatt normal menstruasjon gjennom studien, som hun mener betyr at dosen som gis kan være riktig mengde.

Krevende å finansiere

Eggstokkene frigjør egg kontinuerlig, rundt 50 i måneden totalt. Studien viser at en liten dose rapamycin gjør at kun omkring 15 egg slippes i måneden.

Suh sier Vibrant-studien vil koste mer enn en million dollar. Medisinen i seg selv er relativt billig, og allerede brukt av mange.

– De egenskapene ved medikamentet som gjør det så lovende og gir det et så stort potensial for å ha en effektiv og stor innvirkning på kvinner, er ironisk nok de samme faktorene som gjør det vanskelig å finansiere studien. Det er derfor dette ikke har blitt gjort før. Det er en kostbar studie, og mange kvinner vil ha nytte av den, men det finnes ingen motivasjon for legemiddelselskapene til å investere, fordi det ikke er noen mulighet for å tjene penger på et legemiddel som ikke er patentert, sier Williams til The Guardian.

Forskerne har stor tro på medikamentets fremtid som hjelpemiddel for kvinner som har aldersrelaterte fertilitetsproblemer. Vibrant-studien skal fortsette i to år, før den etterfølges av en større studie som skal avklare hvorvidt medikamentet kan bli en del av fertilitetsbehandling.

Les mer
Author: Elida Dynestøl