Hvis du spiser havregrøt eller havregryn til frokost, får du i deg naturlig slankemedisin. Det skriver Illustrert Vitenskap.

Forskere ved universitetet i Arizona i USA og ved universitetet i Wien har sett nærmere på én spesiell type kostfiber.

Studien som er utført på mus viser at kostfiberen gjør at det skilles ut mer peptider i tarmen blant annet GLP-1, eller glukagonlignende peptid-1.

GLP-1 stimulerer kroppens insulinutskillelse og øker metthetsfølelsen. Effekten som oppnås med reseptbelagte slankemidler som semaglutid, som finnes i legemidlene Ozempic og Wegovy, er den samme effekten som GLP-1 oppnår.

Varer kortere

Selv om de naturlige variantene oppnår det samme som medisinene, fungerer de dessverre ikke like lenge.

FILE PHOTO: A box of Ozempic made by Novo Nordisk is seen at a pharmacy in London

FILE PHOTO: A box of Ozempic made by Novo Nordisk is seen at a pharmacy in London
Stoffet du finner i havregrøten finner du også i medisinen Ozempic.

For der de naturlige variantene raskt brytes ned i tarmen, er det syntetiske semaglutidet utviklet for å vare lenger.

– En del av fordelen med å spise kostfiber er knyttet til frigjøring av GLP-1 og andre peptider som regulerer appetitt og kroppsvekt. Men vi tror ikke dette er den eneste effekten. Vi tror at butyrat kan ha virkninger som ikke er relatert til peptider, for eksempel ved at det styrker tarmens barrierefunksjon og påvirke andre organer, for eksempel leveren, sier forsøksleder Frank Duca ved universitetet i Arizona i en pressemelding.

Vil bidra til utviklingen

Musene som ble fôret med betaglukaner fikk betydelig forbedret glukosenivå og insulinfølsomhet sammenlignet med musene som ble fôret med andre fibertyper.

Det viste seg at betaglukanene hadde ført til en gunstig endring i både tarmfloraen og metabolittene. Det var dette som anses å være en del av forklaringen på at fiber fører til vektnedgang, skriver Illustrert Vitenskap.

Forskerne vil bidra til utviklingen av nye fibertyper som bidrar til kroppens frigjøring av byturat under fordøyelsesprosessen.

Les mer
Author: Ole Bekken