Ufrivillig barnløshet er et sårt tema som berører mange. Enkelte kan ønske seg egne barn, men har problemer med å bli gravide. Det kan eksempelvis skyldes forstyrrelser i eggløsning, skader i egglederne, høy alder hos kvinnen eller redusert sædkvalitet, ifølge NHI.

Nå viser en ny studie fra Roskilde Universitet at ufrivillig barnløshet kan være påvirket av helt andre faktorer.

Det skriver Illustrert Vitenskap.

Kan påvirke fruktbarheten

Den danske studien antyder at konsentrasjonen av partikler i luften har en direkte sammenheng med mannlig infertilitet, og dermed ufrivillig barnløshet.

Forskerne har en teori om at luftforurensning har en skadelig effekt på sædcellene og dermed svekker menns evne til å få barn.

Trafikkstøy og forurenset luft kan forårsake infertilitet, ifølge danske forskere.

Hver gang luftforurensningen øker med fem mikrogram partikler per kubikkmeter, øker risikoen for mannlig infertilitet med 44 prosent.

Fem mikrogram partikler per kubikkmeter er omtrent forskjellen mellom det laveste nivået av luftforurensning i Norge og det høyeste. Det tilsvarer forskjellen fra et område ute på landet til luften i Oslo sentrum, skriver Illustrert Vitenskap.

Les mer om helse og livsstil her!

– Vi kan vise at forholdet er lineært, så selv en liten økning i luftforurensningen øker risikoen for infertilitet. Det ser ut til at det ikke finnes noen trygg nedre grense for når luftforurensning ikke er skadelig, sier professor og ansvarlig for studien, Mette Sørensen, ifølge nettstedet.

Stress og dårligere søvn

Også trafikkstøy kan ha en negativ innvirkning på fruktbarheten hos kvinner over 35 år, viser studien. Risikoen for denne aldersgruppen øker med 13 prosent for hver tiende desibel støyøkning. Her er også sammenhengen lineær.

Ti desibel er typisk lydnivået til blader som rasler i vinden, 30 desibel er lyden av en person som hvisker, mens en normal samtale ligger på rundt 60 desibel, ifølge Illustrert Vitenskap.

Se video: «Sover» med verdens største

Forskerne tror at trafikkstøy er knyttet til infertilitet fordi det kan gi stress og dårligere søvn. Dette kan totalt sett påvirke kvinners evne til å bære frem barn.

Studien beskrives som banebrytende i forskningen på miljøfaktorer og fertilitet av Roskilde Universitet.

Les mer
Author: Ida Sandli Jensen