Forskere skal ha fulgt med på over 500.000 personer og deres mat- og drikkeinntak, skriver CNN. Forskningen skal ha pågått i nesten 30 år, og funnene er oppsiktsvekkende.

Hva er ultraprosessert mat?

Det finnes ingen tydelig definisjon eller klar avgrensning av hva som er ultraprosessert mat.

Ultraprosessert mat er et begrep som brukes om mat der råvarene som er brukt som ingredienser, er vesentlig endret, stort sett ved industriell bearbeiding.

Ultraprosessert mat og drikke har gjennomgått bestemte former for behandling, og er ofte produsere av store nasjonale eller internasjonale firma.

Eksempler på ultraprosesserte matvarer mat ert frossepizza, iskrem, potetgull, kjels, pølser, brus, frokostblanding og tubeost.

(Kilde: SNL og Wikipedia)

Forskerne har nemlig kommet frem til at ultraprossesert mat kan forkorte livet med mer enn ti prosent. Risikoen skal være 14 prosent for kvinner og 15 prosent for menn, sier forsker ved National Cancer Institute i Bethesda i Maryland, Erikka Loftfield.

Ifølge Loftfield er det lettbrus som er den viktigste bidragsyteren til ultraprosessert matforbruk. På andreplass kommer sukkerholdig brus.

– Drikkevarer er en veldig viktig komponent i kostholdet og bidraget til ultraprosessert mat, sier Loftfield til CNN.

Videre på listen kommer raffinerte kornsorter, som ultraprosessert brød og bakevarer.

Se video: Middag i verdensrommet: Gjetter du prislappen?

Ifølge studien er det mer sannsynlig at de som spiser mest ultraprosessert mat dør av hjertesykdommer eller diabetes. I motsetning til andre studier fant imidlertid forskere ingen økning i kreftrelatert død, skriver CNN.

Også ulike kjøttvarer kan være farlig, og blir ofte ansett som ultraprosessert mat. Som for eksempel bacon, pølser, skinke og hamburger.

– Bevisene fra denne nye studien indikerer at bearbeidet kjøtt kan være en av de mest usunne matvarene, men folk har en tendens til å ikke se på skinke eller kylling nuggets som ultraprosessert mat, sier professor i miljø, mat og helse ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, Rosie Green, til CNN.

I Norge råder Helsedirektoratet å spise mer grønnsaker, frukt, bær og fisk. Spise mindre av rødt kjøtt og kjøttprodukter, salt, sukker, brus, saft og godteri. Og at du skal velge grove kornprodukter, olje i stedet for margarin, magre meieriprodukter og vann i stedet for saft og brus.

Les mer
Author: Ole Bekken